Φωτογραφία: greenpeace.de

Ξύλινα κουφώματα – Μεράντι και Ιρόκο

Η EPAL νιώθωντας ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες της και θέλοντας να μείνει πιστή απέναντι στις αρχές και στην εταιρική τους κουλτούρα έχει επιλέξει να συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους προμηθευτές καθώς και να χρησιμοποιεί για την κατασκευή των κουφωμάτων αποκλειστικά υλικά και πρώτες ύλες που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ώστε να είναι εφάμιλλα της ποιότητας που μας έχουν κάνει γνωστούς στο καταναλωτικό κοινό τα τελευταία 30 χρόνια.
Η επιλογή του να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα είδη ξύλείας μας βοηθάει να εναρμονιζόμαστε με όλα τα παραπάνω. Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποιους από τους λόγους που δεν διαθέτουμε συγκεκριμένες ποικιλίες ξύλου.

Ιρόκο-Iroko:

Το Ιρόκο (Iroko) προέρχεται από δικοτυλήδωνα αγγειόσπερμα δέντρα και το συναντούμε στις δυτικές ακτές της τροπικής Αφρικής. Πολλές φορές το συναντάμε με το όνομα Αφρικάνικο Τικ (African Teak) αν και δεν έχει κάποια σχέση με την συγκεκριμένη οικογένεια δέντρων. Το φυσικό του χρώμα είναι το κίτρινο αλλά σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου.
Παρ’ότι δεν είναι γνωστό για δυσμενείς αντιδράσεις στον άνθρωπο, έχει παρατηρηθεί ότι η σκόνη από το συγκεκριμένο δέντρο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικές και δερματικές ευαισθησίες. Συγκεκριμένα, επιφέρει ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα και της αναπνευστικής οδού. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως συνδέεται με την επιβάρυνση των συμπωμάτων του άσθματος και της πνευμονίτιδας.
Η συγκεκριμένη ποικιλία ξύλου εντάσσεται στην κόκκινη λίστα του IUCN (Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) που εντάσσονται όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την μείωση του πλυθησμού της ποικιλία Ιρόκο σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες που έχει προκαλέσει μείωση στο φυσικό εύρος και την εκμετάλλευση του δέντρου.

Μεράντι-Meranti:

Το ξύλο Μεράντι ή αλλιώς Shorea, είναι γένος που αποτελείται από περίπου 196 είδη δέντρων τροπικού δάσους και ανήκει στην οικογένειας Dipterocarpaceae. Είναι γηγενές δέντρο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μπορούμε να το συναντήσουμε στην βόρεια Ινδία, στην Μαλαισία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Ειδικότερα στις περιοχές της δυτικής Μαλεσίας και των Φιλιππίνων το συγκεκριμένο είδος κυριαρχεί στην χλωρίδα των τροπικών δασών.
Όλες οι ποικιλίες ξύλου που ανήκουν στην ποικιλία Μεράντι (Meranti) είναι ευάλωτες σε επιθέσεις εντόμων και συγκεκριμένα σκαθαριών. Αν και οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιούνται σε δέντρα που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον, μία πιθανή καθυστέρηση στον καθαρισμό του ξύλου, μετά την υλοτόμηση του, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζημιά. Ακόμα έχει διαπιστωθεί πως η συγκεκριμένη ποικιλία ξύλου είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο σύνδρομο του σπογγώδους κορμού. Ειδικότερα, τα ξύλα που νοσούν απο το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ιδιαίτερα εύθραυστα, εμφανίζουν αποτυχία συμπίεσης και παρουσιάζουν μείωση της δύναμης και της ελαστικότητάς τους.
Όσον αφορά την αντίσταση στην διάβρωση η ποικιλία Μεράντι χαρακτηρίζεται από μέτρια ανθεκτικότητα έως καθόλου ανθεκτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές πως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, στο λαιμό και στα δέρμα. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της πλειοψηφίας των ειδών Shorea στην κόκκινη λίστα του IUCN (Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) που εντάσσονται όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός της μείωσης του παγκόσμιου πλυθησμού του δέντρου τις τελευταίες δεκαετίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% και εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με την υλοτόμηση, εμπορεία και χρήση του συγκεκριμένου ξύλου από μη πιστοποιημένους προμηθευτές που με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος προκαλούν ζημία στους καταναλωτές και στο φυσικό περιβάλλον.

Φωτογραφία: www.greenpeace.de