Φωτογραφία: el.wikipedia.org

Αλουμίνιο και ενεργειακή απόδοτικότητα

Η βιομηχανία αλουμινίου έχει πετύχει συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντολογικής αποδοτικότητας με την πάροδο του χρόνου. Οι σημερινοί καταναλωτές απαιτούν αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και το αλουμίνιου διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρησιμοποίηση αλουμινίου παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για να αυξήσει την βιώσιμη εκμετάλλευση ενέργειας

Το αλουμίνιο στην αυτοκινητοβιομηχανία

Το ελαφρύ βάρος του αλουμινίου διασφαλίζει την εξοικονόμηση καυσίμων σε όλους τους τύπους οχημάτων, από αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μέχρι πολεμικά οχήματα, γι’ αυτό το λόγο αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επιλέξει να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση και επιλέγουν το αλουμίνιο για την κατασκευή των οχημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το έτος 2009, η χρήση αλουμινίου σε οχήματα δρόμων αντιστάθμισε περισσότερο απο το 90% του συνόλου των εκπομπών αεριων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την βιομηχανία αλουμινίου στην Βόρεια Αμερική.

Κουφώματα αλουμινίου και πράσινη ανάπτυξη

Η ιδιότητα του αλουμινίου να αντανακλά το 95% των ακτίνων φωτός που πέφτουν πάνω του, δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης αποδοτικότητας ψύξης για τα ‘’πράσινα’’ κτίρια. Ακόμα, τα κουφώματα αλουμινίου παρέχουν την απαραίτητη μόνωση αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν την πρόσβαση στο φως του ηλίου και στον φρέσκο αέρα όποτε το θελήσει ο καταναλωτής. Παράλληλα, ειδικά κράματα αλουμινίου μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες γυάλινες κατασκευές για την δημιουργία κουφωμάτων αλουμινίου με μεγάλη ανθεκτικότητα και σε μεγάλες διαστάσεις, τα οποία έχουν μεγάλη αντιδιαβρωτικη ιδιότητα και δεν απαιτούν περαιτέρω βάψιμο παρά μόνο μία τυπική συντήρηση. Ένα διαχρονικό παράδειγμα της χρηστικότητας και της αξίας των κουφωμάτων αλουμινίου είναι το Empire State Building στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1994 αντικαταστήθηκαν 5.460 παράθυρα του ιστορικού κτιρίου με κουφώματα αλουμινίου.

Αλουμίνιο και παραγωγή ενέργειας

Το αλουμίνιο βοηθά στην αύξηση της αποδοτικότητας της ενεργειακής παραγωγής στα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Ειδικότερα, οι εξαιρετικές ιδιότητες αντανάκλασης του φωτός που διαθέτει το αλουμίνιο έχουν βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση των φωτοβολταϊκών κυττάρων. Σε πρόσφατες έρευνες, επιστήμονες παρουσίασαν οτί μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών πάνελ έως και 22%, αν απλά καλύψουμε την επιφάνειά τους με αλουμίνιο. Η καλυπτόμενη επιφάνεια είναι μικρότερη απο 100 νανόμετρα σε μήκος και αντανακλά το ηλιακό φώς στο στρώμα απορρόφησης του φωτοβολταϊκού πάνελ. Αυτή η τεχνολογική καινοτομία ανήγει τον δρόμο για την δημιουργία ευέλικτων φωτοβολταϊκών κυττάρων που θα μπορούν να εφαρμόσουν σε κυρτές επιφάνειες και να παραχθούν σε σχήματα και σε μεγέθη για την ηλεκτροδότηση φορητών υπολογιστών και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.