glass-facade-817732_1280

Καθαρισμός και Συντήρηση κουφωμάτων

Μετά την ολοκλήρωση της αναζήτησης, της έρευνας αγοράς και της επιλογής του ενδεδειγμένου κουφώματος για την κατοικία σας, το ενδιαφέρον σας στρέφεται στους τρόπους και τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλίσετε την μέγιστη δυνατή χρηστικότητα των κουφωμάτων. Μία από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους ώστε να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη είναι η αποτελεσματική και κατάλληλη συντήρηση των κουφωμάτων. Με την εύστοχη συντήρηση του εξοπλισμού μπορούμε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των κουφωμάτων. Στην παρακάτω ενότητα θα σας παρουσιάσουμε τρόπους και συμβουλές που θα συμβάλλουν στην διατήρηση των κουφωμάτων στην βέλτιστη δυνατή κατάσταση με υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας και υψηλά επίπεδα αντοχής στην χρήση και την μηχανική καταπόνηση.

Καθαρισμός κουφωμάτων αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου της ΕΠΑΛ Α.Β.Ε.Ε διακρίνονται για την άψογη αισθητική στον σχεδιασμό τους και εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας σε θερμική και ηχητική μόνωση, σε ασφάλεια και σε τέλεια λειτουργικότητα που βασίζονται στα άριστα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Για να εξασφαλίσουμε την απαράμιλλη αισθητική και την υψηλού επιπέδου λειτουργία προτείνουμε σε όλους τους πελάτες μας να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες συντήρησης και καθαρισμού: Πάντα με την προϋπόθεση ο καθαρισμός να πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων είναι ψυχρή χωρίς να έχει εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία ή σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικότερα, καθαρίζετε τα προφίλ των κουφωμάτων αλουμινίου με μαλακό σφουγγάρι και στην συνέχεια σκουπίζετε την συγκεκριμένη επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί. Για ιδανικό αποτέλεσμα επιλέξτε κάποιο από τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά και το ph τους κυμαίνεται από 5,5 έως 8. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με νερό μέτριας θερμοκρασίας. Αντίθετα, είναι μη ενδεδειγμένη η χρήση καθαριστικών προϊόντων που περιέχουν χλώριο, ορυκτά προϊόντα όπως το λάδι, καυστικά υγρά καθαρισμού, βενζίνη, διαλύτες και κοινό γράσο. Όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση σκληρού σφουγγαριού ή σύρματος για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου. Ακόμα, κατά τον καθαρισμό δεν επιτρέπεται η χρήση πιεστικού μηχανήματος, ιδιαίτερα από μικρή απόσταση, διότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκληθούν σοβαρές φθορές στα ελαστικά μέρη ή να αλλοιωθεί η σιλικόνη στεγάνωσης με αποτέλεσμα να σχηματισθεί διαρκής υγρασία στην βάση του τζαμιού ή να εισχωρήσει στο εσωτερικό του κουφώματος. Σε αυτήν την περίπτωση η φθορά που θα προκληθεί δεν θα είναι εμφανής και θα έχει ως συνέπεια την μείωση της ζωής του κουφώματος καθώς και κάμψη του βαθμού λειτουργικότητας. Τέλος, η προτεινόμενη συχνότητα καθαρισμού των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η ακόλουθη:

  • Για περιοχές που απέχουν έως και 1500 m από την θάλασσα, αστικά κέντρα που έχουν έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και βιομηχανικές περιοχές προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 4 με 8 φορές.
  • Για περιοχές που απέχουν περισσότερο από 1500 m από τη θάλασσα, αστικά κέντρα με μεσαία κυκλοφοριακή επιβάρυνση προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 2 με 3 φορές.
  • Για περιοχές που επικρατεί ξηρό κλίμα και διαθέτουν υψηλά ποσοστά καθαρής ατμόσφαιρας προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 1 φορά.

Συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου

Για την επιτυχημένη συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου προτείνουμε: Αρχικά, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κατά γράμμα όλες της οδηγίες χρήσης που δίνει ο τεχνικός κατά την παράδοση των κουφωμάτων αλουμινίου. Ειδικότερα, κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του κουφώματος απαιτείται η ορθή τοποθέτηση των χειρολαβών και του κλείστρου στις κατάλληλες θέσεις. Για κούφωμα αλουμινίου με μηχανισμό ανάκλισης είναι απαραίτητος ο προσεκτικός χειρισμός του, ώστε να αποφύγετε τυχόν μπλοκάρισμα του μηχανισμού και να εξασφαλίζετε την ομαλή λειτουργία του κουφώματος. Επίσης, είναι απαραίτητη η άμεση αφαίρεση διαφόρων υλικών κατασκευής οικοδομών που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια των κουφωμάτων αλουμινίου όπως γύψος, ασβέστης, τσιμέντο και χρώμα που δεν ανήκει στην πούδρα βαφής του κουφώματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε υπολείμματα νωπής σιλικόνης τα οποία πρέπει να καθαρίζονται και να αφαιρούνται άμεσα με την χρήση βαμβακιού και οινοπνεύματος. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεταλλικά κομμάτια του κουφώματος αλουμινίου όπως οι βίδες, οι μεντεσέδες και οι περιμετρικοί μηχανισμοί είναι απαραίτητο να καθαρίζονται αρχικά με ένα μαλακό πανί και στην συνέχεια να λιπαίνονται με γράσο ή με ειδικό σπρέι σιλικόνης έτσι ώστε να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο λειτουργίας με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί η συνολική διάρκεια ζωής των κουφωμάτων. Ακόμα, προτείνουμε τα ελαστικά μέρη των κουφωμάτων αλουμινίου να σκουπίζονται αρχικά με ένα μαλακό πανί και στην συνέχεια να ψεκάζονται με λάδι ή γράσο σιλικόνης. Με την κατάλληλη λίπανση διασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και αντίστασης στην μηχανική καταπόνηση. Τελευταίο και ιδιαιτέρως σημαντικό, σε περίπτωση βλάβης στο κούφωμα αλουμινίου αποφεύγουμε να το επιδιορθώσουμε μόνοι μας. Αντιθέτως, καλούμε άμεσα τεχνικό της ΕΠΑΛ Α.Β.Ε.Ε για έγκυρη διάγνωση και αποτελεσματική αποκατάσταση του προβλήματος.

Καθαρισμός κουφωμάτων ξύλου

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως τα κουφώματα ξύλου χρειάζονται συχνό καθαρισμό ώστε να διασφαλίζεται τόσο το υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, όσο και η καλαίσθητη εμφάνιση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εξωτερική επιφάνεια των κουφωμάτων ξύλου. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να καθαρίσουμε τα κουφώματα ξύλου εφόσον έχουν εκτεθεί στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε ώρες της ημέρας όπου παρατηρείται διαρκής και ισχυρή ηλιοφάνεια. Ξεκινώντας την διαδικασία του καθαρισμού επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό σφουγγάρι για να καθαρίσουμε τα κουφώματα ξύλου. Τρίβουμε μαλακά το σφουγγάρι πάνω στην επιφάνεια του κουφώματος και αφού έχουμε ολοκληρώσει το πλύσιμο αναμένουμε μέχρι να αποστραγγιστούν τα νερά από την επιφάνεια του κουφώματος. Στην συνέχεια, επιλέγουμε ένα μαλακό πανί και σκουπίζουμε με ελαφρές κινήσεις τα εναπομείναντα νερά. Για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε ένα από τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν περιέχουν ξύδι ή λεμόνι με το ph τους να έχει τιμή από 5,5 έως 8. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονιστεί πως η χρήση μη εγκεκριμένων ή ακατάλληλων ειδών καθαρισμού περιέχει μεγάλο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή φθορά στην βαφή των κουφωμάτων που δεν θα μπορεί να επισκευαστεί. Ως ακατάλληλα για τον καθαρισμό της επιφάνειας των κουφωμάτων ξύλου θεωρούνται προϊόντα όπως η βενζίνη, οργανικά διαλυτικά, καυστικά υγρά καθαρισμού, απορρυπαντικά που περιέχουν χλώριο, ορυκτά προϊόντα και κοινό γράσο. Ακόμα ως ακατάλληλα κρίνονται διάφορα σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα όπως γυαλόχαρτο, σύρμα κουζίνας, σκληρά σφουγγάρια, βούρτσες τριψίματος και συρματόβουρτσες. Τέλος, η προτεινόμενη συχνότητα καθαρισμού των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η ακόλουθη:

  • Για περιοχές που απέχουν έως και 1500 m από την θάλασσα, αστικά κέντρα που έχουν έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και βιομηχανικές περιοχές προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 4 με 12 φορές.
  • Για περιοχές που απέχουν περισσότερο από 1500 m από τη θάλασσα, πόλεις με μεσαία κυκλοφοριακή επιβάρυνση και περιοχές με μικρό αριθμό βιομηχανιών προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 2 με 3 φορές.
  • Για περιοχές που επικρατεί ξηρό κλίμα και διαθέτουν υψηλά ποσοστά καθαρής ατμόσφαιρας προτείνουμε η συχνότητα καθαρισμού ανά έτος να είναι 1 φορά.

Συντήρηση των κουφωμάτων ξύλου

Για την επιτυχημένη συντήρηση των κουφωμάτων ξύλου προτείνουμε: Τα κουφώματα ξύλου χαρακτηρίζονται ως περισσότερο απαιτητικά όσον αφορά τον τομέα της συντήρησης σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου. Θεωρείται ιδανικό να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί για να απλώσουμε στην επιφάνεια του κουφώματος προστατευτικό κερί. Η προτεινόμενη συχνότητα είναι κάθε 4 χρόνια, ώστε η επιφάνεια και το σύνολο του ξύλου να διατηρείται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με το πέρασμα των χρόνων. Ακόμα, είναι απαραίτητη η διαδικασία της λίπανσης όλων των μεταλλικών κομματιών του ξύλινου κουφώματος, όπως οι μεντεσέδες και οι βίδες τουλάχιστον μία φορά στα 2 χρόνια. Ενώ για τον περιμετρικό μηχανισμό προτείνουμε την λίπανσή του ανά 3 χρόνια. Ειδικότερα, καθαρίζετε τα μεταλλικά μέρη με ένα μαλακό πανί και στην συνέχεια λιπαίνεται με γράσο ή με ειδικό σπρέι σιλικόνης ώστε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας ζωής των κουφωμάτων. Στην συνέχεια, για τα ελαστικά μέρη του κουφώματος προτείνουμε αρχικά να σκουπιστούν με ένα μαλακό πανί και στην συνέχεια να ψεκαστούν με λάδι ή σπρέι σιλικόνης. Πετυχαίνοντας την κατάλληλη λίπανση εξασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και αυξάνουμε την αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις. Στον τομέα της σωστής χρήσης των κουφωμάτων ξύλου, είναι απαραίτητη η ορθή τοποθέτηση του κλείστρου και της χειρολαβής στις ενδεδειγμένες θέσεις. Θεωρείται επιβεβλημένος ο προσεκτικός χειρισμός του μηχανισμού ανάκλισης ώστε να αποφεύγονται πιθανά μπλοκαρίσματά του και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του προϊόντος. Τυχόν οικοδομικά υλικά που παρατηρούνται πάνω στην ξύλινη επιφάνεια του κουφώματος, όπως γύψος, ασβέστης, τσιμέντο, χρώμα που δεν ανήκει στην πούδρα βαφής του κουφώματος και υπολείμματα σιλικόνης πρέπει να αφαιρούνται άμεσα ώστε να μην προκαλέσουν μόνιμη διάβρωση του υλικού κατασκευής ή της βαφής του κουφώματος. Τέλος, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κατά γράμμα όλες της οδηγίες χρήσης που αναφέρει ο τεχνικός της ΕΠΑΛ Α.Β.Ε.Ε κατά την παράδοση των κουφωμάτων ξύλου. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σχετικά με την σωστή και ομαλή συντήρηση ή τον καθαρισμό των κουφωμάτων μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην ΕΠΑΛ Α.Β.Ε.Ε. ή στον πλησιέστερο εμπορικό αντιπρόσωπο της εταιρίας μας.