Ευρωπαϊκό Ταμείο - Ενίσχυση ΕΣΠΑ
European Fund

Τα είδη ξύλων που χρησιμοποιούμε στην EPAL

Η EPAL αντιλαμβανόμενη την ευθύνη της απέναντι στους πελάτες της αλλά και στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές έχει επιλέξει να προμηθεύεται όλα τα είδη ξύλειας που χρησιμοποιεί από πιστοποιημένους προμηθευτές ξύλου που έχουν λάβει τα απαραίτητα σήματα πιστοποίησης απο διεθνείς οργανισμούς.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την βιώσιμη δασική διαχείριση, δηλαδή στοχεύει στην καταλληλότερη περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των δασών. Επιπρόσθετα όλες οι σειρές ξύλινων κουφωμάτων της EPAL βάφονται με οικολογικά βερνίκια και χρώματα τα οποία είναι υδατοδιαλυτά και μη τοξικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Έλατο

Το έλατο είναι δέντρο του γένους Picea, το οποίο αποτελείται από 35 είδη αειθαλών κωνοφόρων δέντρων της οικογένειας Pinaceae και το συναντούμε στο βόρειο ημισφαίριο και ψυχρές περιοχές του πλανήτη. Τα έλατα είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν το 20-60 μέτρα όταν μεγαλώσουν και μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τα σπειροειδή κλαδιά τους και το κωνοειδές σχήμα τους. Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στα βουνά της δυτικής Σουηδίας ένα έλατο με το όνομα “Old Tjikko”, ηλικίας 9.950 ετών το οποίο θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό δέντρο, εν ζωή, στον κόσμο.

Έχει δύο πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα δέντρα: το πρώτο αφορά την ποιότητα της ξυλείας του που είναι ιδιαίτερα υψηλή και το δεύτερο σχετίζεται με την προσαρμοστικότητα του σε θερμά κλίματα και αυξημένη θερμοκρασία εδάφους που έχει πολύ ελαστικά όρια.

Το έλατο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο ως κατασκευαστικό υλικό και συνήθως αναφέρεται με διάφορα ονόματα όπως North American timber(Ξύλο Βόρειας Αμερικής), SPF(spruce, pine, fir), Whitewood(το συλλογικό όνομα για το ξύλο ελάτου). Το ξύλο από έλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλούς σκοπούς που κυμαίνονται από γενικές κατασκευαστικές εργασίες και κιβώτια μέχρι σε πολύ εξειδικευμένες χρήσεις σε ξύλινα αεροσκάφη. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως το πρώτο αεροσκάφος των αδερφών Ράϊτ (Wright), το επονομαζόμενο Φλάϊερ (Flyer), ήταν κατασκευασμένο από ξύλο ελάτου.

Σιβηρική Λάριξ

Η Σιβηρική Λάριξ (Larix sibirica) είναι ένα δέντρο ιδιαίτερα ανθεκτικό στο παγετό, το οποίο συναντάμε στην δυτική Ρωσία να εκτείνεται απο το σύνορα με την Φινλανδία στα ανατολικά μέχρι την κοιλάδα του Yenisei στην κεντρική Σιβηρία.

Είναι ένα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους φυλλοβόλο κωνοφόρο δέντρο το οποίο φτάνει τα 20 με 50 μέτρα σε ύψος και με κορμό που φτάνει το 1 μέτρο σε διάμετρο. Η κορυφή του είναι κωνική σε νεαρή ηλικία και φαρδαίνει καθώς μεγαλώνει. Ο αριθμός ώριμων δέντρων αυτού του ευρύτατα διαδεδομένου είδους αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια. Επίσης αποτελεί χώρο φωλεοποιήσης για ωδικά πτηνά.

Η Σιβηρική Λάριξ έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική ως διεγερτικό, διουρητικό και για τον έλεγχο συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων. Στον τομέα της αναψυχής, αποτελεί ιδανική επιλογή για τοποθέτηση και διαμόρφωση του τοπίου σε πάρκα και άλλα ψυχαγωγικές τοποθεσίες, καθώς το φθινοπωρινό χρώμα που αποκτά αποτελεί πόλο έλξης για το βλέμμα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον κατασκευαστικό τομέα. Παραδοσιακά αποτελούσε το κύριο υλικό για την κατασκευή των ξύλινων σπιτιών για τους κατοίκους στην περιοχή της Σιβηρίας, οπού υπήρχε σε αφθονία. Ακόμα, λόγω της ανθεκτικότητας χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην υποστήριξη των σιδηροδρομικών ραγών και συγκεκριμένα στον θρυλικό Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο. Λόγω της μεγάλης αντοχής του απέναντι στη μούχλα και το σάπισμα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την κατασκευή ταχυδρομικών κιβωτίων, στύλων και στηρίγματα ορυχείων. Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά ποδηλατοδρόμια σε όλο τον κόσμο αποτελώντας την επιφάνεια της πίστας αγώνων και ειδικότερα στο ποδηλατοδρόμιο του Μάντσετερ και στο ποδηλατοδρόμιο Krylatskoye στην Μόσχα.

Δρυς

Ο Δρυς είναι δέντρο που ανήκει στο γένος Quercus της οικογένειας Fagaceae. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 600 φυλλοβόλα και αειθαλή είδη δρυ στο βόρειο ημισφαίριο τα οποία εκτείνονται από ψυχρές περιοχές μέχρι τροπικές περιοχές της Αμερικής και της Ασίας. Με επίκεντρο την περιοχή της Σλαβονίας στην Κροατία όπου θεωρείται ότι παράγεται η καλύτερη ποιότητα δρυός στον κόσμο.

Το ξύλο από δρυ έχει πυκνότητα 0,75 g/cm3, με αποτέλεσμα να αποκτά μεγάλη δύναμη και σκληρότητα. Είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό απέναντι στα έντομα και τους μύκητες εξαιτίας της ουσίας ταννίνης που περιέχει. Αξίζει να αναφερθεί πως το ξύλο του δρυ ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο από την αρχαιότητα. Ειδικότερα, στην Αρχαία Ελλάδα, ο δρυς ήταν το ιερό δέντρο του Δία. Συγκεκριμένα, στο μαντείο της Δωδώνης που βρισκόταν στην Ήπειρο και ήταν αφιερωμένο στον βασιλία των θεών, ο ιερός δρυς ήταν τοποθετημένος στο επίκεντρο του περίβολου όπου ο ιερέας μάντευε τις προθέσεις των θεών ερμηνεύοντας το θροίσμα από τα φύλλα του δρυ. Επίσης, οι σανίδες απο δρυ χρησιμοποιόντουσαν για να κατασκευαστούν τα φημισμένα πλοία των Βίκινγκς κατα τον 9ο και 10ο αιώνα. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ο δρυς χρησιμοποιήθηκε ως εσωτερική επένδυση για κτίρια υψηλού κύρους όπως η αίθουσα συζητήσεων της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και στην κατασκευή πολυτελών επίπλων.

Σήμερα, το ξύλο από δρυ εξακολουθεί να είναι ευρύτατα διαδεδομένο για την κατασκευή ξύλινων επίπλων και πατωμάτων, καπλαμά και κτιρίων με ξύλινο σκελετό. Όπως επίσης βαρέλια για κρασί, μπράντυ και ουίσκυ.

 

Συστηματα υψηλης ασφαλειας

Τα προϊόντα της EPAL μπορούν να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή θερμική μόνωση και ηχομόνωση αλλά το σημαντικότερο να διασφαλίσουν και την ασφάλεια του χώρου σας.

Τμημα Πωλησεων

Το τμήμα πωλήσεων της EPAL θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Τηλ.: +30 2310 456 719
Φαξ: +30 2310 452 160
e-mail: info@epal.gr

Νεα προϊοντα

H EPAL αυξάνοντας την συλλογή των προϊόντων της προσφέρει έξυπνες λύσεις & συνδυασμούς από PVC, ξύλο και αλουμίνιο καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών της.